Over Mars der Muzikanten

Historie Mars der Muzikanten Haarlem

In 1958 vond de allereerste Mars der Muzikanten plaats ter hoogte van het Provincie Huis aan de Dreef in Haarlem. Toen der tijd waren er nog heel wat muziekverenigingen actief en bestonden de bands gemiddeld uit 60 personen of meer.
Het verenigingsleven vierde hoogtij en Haarlem was rijk voorzien in die tijd met zo’n 25-tal muziekverenigingen.

Met de opzet van de Mars der Muzikanten, wat overigens door de gemeente Haarlem zelf in ’t leven was geroepen, kon men jaarlijks in aanmerking komen voor een deskundig juryrapport waardoor de verenigingen aan hun interne- en muzikale ontwikkeling kon werken. Ook stelde de gemeente een jaarlijks geldbedrag per vereniging daarvoor ter beschikking.

Rond 1975 vertrok het evenement bij de Dreef dit i.v.m. logistieke ontwikkelingen binnen de gemeente en deed de Mars der Muzikanten zijn entree op de Grote Markt Haarlem.

Een unieke plek binnen Haarlem omringt door de prachtige historische gebouwen. De Grote- of Sint Bavo Kerk met daarin de beroemde Damiaatjes. De klokken met een indrukwekkende geschiedenis die de namen Piet en Hein dragen en die tijdens ’t evenement zich luid en duidelijk laten horen.
Halverwege de jaren ’90 kwam er een langzaamaan een verandering in opzet van de Mars der Muzikanten. De ene na de andere Haarlemse bands kampte met afname van het aantal actieve leden. Tevens had de gemeente besloten om een andere vorm van subsidie ter beschikking te gaan stellen aan de muziekcultuur.

De organisatie van de Mars der Muzikanten kwam in handen van Federatie van Haarlemse Amateurs Muziekkorpsen. Door het wegvallen van de Haarlemse muziekkorpsen besloot men toen der tijd om het evenement meer in de vorm van een Taptoe te gaan organiseren.

Om een jaarlijks Mars der Muzikanten te kunnen organiseren nodigt de huidige Stichting Mars der Muzikanten (opgericht in 2018) diverse bands vanuit Nederland e/o buitenland om deel te nemen aan dit evenement in de maand Juni.

Stichting Mars der Muzikanten

Sinds 2018 heeft Stichting Mars der muzikanten de organisatie over genomen van Federatie van Haarlemse Amateurs Muziekkorpsen.

De naam Mars der Muzikanten is een gesettelde naam met een geweldige historisch muzikaal verleden sedert 1958.
Het jaarlijks evenement in de maand Juni is voor de bezoekers kosteloos te bezoeken en kent de vorm van een Taptoe.

Een zestal korpsen showen hun muzikale kunsten op de Grote Markt Haarlem.

Follow by Email
Facebook
Instagram