RIJNMONDBAND SCHIEDAM

De Rijnmondband, opgericht in 1929 als trommel- en fluitclub Harmonie, is al jarenlang een vernieuwende factor binnen de muziekwereld. De club van jonge mannen en vrouwen van de Rijnmondband is constant op zoek naar muzikale en showtechnische grenzen, om die vervolgens weer te overschrijden.

De band heeft meerdere gezichten. Zo oogt zij tijdens een streetparade als een traditioneel Engels orkest om vervolgens met gemak over te schakelen naar een bigbandachtige sound. Maar ook voor een gevarieerd “zitconcert” draaien de muzikanten hun hand niet om.

De Rijnmondband verzorgt jaarlijks ongeveer 25 optredens, zowel in binnen- als buitenland en bloeit als nooit tevoren. In 2016 nam de band onder andere deel aan de Denmark Millitary Tattoo in het Deense Aabenraa, waar vele Deense hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren, zoals ministers, staatsecretarissen en ambassadeurs..

Op 29 juli 2017 nam de band voor de dertiende keer deel aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, waar aan zowel de mars- als de showwedstrijden werd deelgenomen, en waar weer prachtige resultaten werden behaald. Zo werd de show “La Balle Rouge” door de jury beloond met 93,86 punten, een eerste prijs met onderscheiding. In de eindranking eindigde de band daarmee op de vierde plaats.

Naast de hoogste molens ter wereld en de wereldberoemde jenever heeft Schiedam  nog een wereldtopper in de gelederen: de Rijnmondband. De band staat onder leiding van tambour-maître Damiën Kweekel.